Malatya'nın yeni üniversitesi Tarım ve Teknoloji Üniversitesi olacak

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversiteye bağlı Battalgazi Kampusunda ‘Tarım ve Teknoloji Üniversitesi' kurulması için karar aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Çelik, Recai Kutan'a da fahri doktora vereceklerini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2013 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Malatya'nın yeni üniversitesi Tarım ve Teknoloji Üniversitesi olacak

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, basın toplantısı düzenleyerek, alınan bazı karar ve üniversite ilgili bazı gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "İnönü Üniversitesi, 38 yıllık geçmişi, 13 fakültesi, 5 enstitüsü, 3 yüksekokulu, 1 konservatuarı, 12 meslek yüksekokulu, 18 araştırma ve uygulama merkeziyle Türkiye'nin en saygın ve köklü üniversitelerinden biridir. 29 bin öğrencimizin 20 bin lisans, 6 bin 500'ü ön lisans, 2 bin 500'ü ise lisansüstü öğrencisidir. Öğrencilerimizin 13 bin 500'ü kız, 15 bin 500'ü de erkektir. Dünya üniversitesi olma vizyonunun bir gereği olarak, son yıllarda yabancı uyruklu öğrenci kabul etmeye başlayan Üniversitemizin bugün 40'a yakın ülkeden toplam 300 yabancı uyruklu öğrencisi bulunduğunu ayrıca belirtmek istiyorum. 2012-2013'teki 29 bin öğrenci sayımızdan mezunları çıkarıp yerine yeni kontenjanlarımızı ilave ettiğimizde, 2013-2014 akademik yılında öğrenci sayımızın yaklaşık 33 bin olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

TEKNOKENT YAKINDA AÇILIYOR

Rektör Çelik, "Malatya'ya 381 bin metrekarelik geniş alan üzerinde kurulmuş bir Teknokent kazandırdı. Araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacak birçok firmayı bünyesinde bulunduran Malatya Teknokent, şimdiden pek çok alanda faaliyet göstermeye başlamış bulunuyor. Teknokent, yakında hizmete girecektir. Bilimsel ve Teknolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi ve bu merkez bünyesinde yer alan Petrol Araştırma Merkeziyle sadece Malatya'ya değil, Türkiye genelinde birçok üniversiteye ve özel sektöre de hizmet veriyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALE KURULACAK

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin enerji giderini azaltmak için Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi Santralini İnönü Üniversitesi'nde kuracaklarını belirten ve bununla ilgili proje ve ihale çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çelik, "Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralini İnönü Üniversitesinde kuruyoruz. Bu projemiz, devlete fazla yük olmadan kurumumuzu geliştirme anlayışımızın somut bir neticesidir" şeklinde bilgi verdi.

KARACİĞEN NAKİL HASTANESİNİN İNŞAATI BAŞLADI

Karaciğer Nakil Hastanesi inşaatına başlanıldığını ve yer teslimini yapıldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "Şu anda Karaciğer Nakli Hastanesinin de inşaatına başlamış bulunuyoruz. Başından beri söylüyoruz; bu, bir Türkiye Projesi, bir Anadolu Mucizesidir. Bu proje Malatya'da gerçekleşiyor. Malatya, bu yüzden çok şanslı bir şehir.Turgut Özal Tıp Merkezimiz, sadece karaciğer naklinde değil, karaciğer nakliyle beraber, kemik iliği ve böbrek naklinde, kardiyoloji, girişimsel radyoloji, kalp ve damar cerrahisi, onkoloji gibi diğer tıp alanlarında da büyük başarılara imza atıyor" şeklinde konuştu.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE TARIM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ OLACAK

İnönü Üniversitesi Senatosu tarafından Battalgazi ilçesindeki kampusta ikinci bir üniversite kurulması için karar aldıklarını belirten Prof. Dr. Cemil Çelik, "Malatya'mız her geçen gün biraz daha büyüdüğüne ve büyükşehir statüsü de kazandığına göre, burada ikinci bir üniversite kurmanın artık zamanı gelmiş demektir. Fakat Malatya'da kurulacak ikinci üniversitenin, mevcut üniversitemizden farklı özelliklere sahip olması gerekiyor. Aynı ilde aynı özellikte ikinci bir üniversite kurmanın hiçbir mantığı yoktur. Böyle bir durum, kaynak israfından başka bir şey değildir. Aynı ilde ikinci üniversite kurulurken, hem o ilin hem de o bölgenin ihtiyaçları mutlaka dikkate alınmalı ve o üniversitenin hangi alanlarla ilgili olacağı ve hangi alanlarda öne çıkacağı buna göre belirlenmelidir. Aynı şehirde, üniversitenin biri genel üniversite ise, ikinci üniversitenin alan üniversitesi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden biz İnönü Üniversitesi olarak, Malatya'da kurulacak ikinci üniversitenin Tarım ve Teknoloji Üniversitesi formatında olması gerektiğini düşünüyoruz. İnönü Üniversitesi Senatosu, 10 Haziran 2013 günü gerçekleşen toplantısında bu konuyu görüşmüş ve Üniversitemizin ikinci büyük kampusu olan Battalgazi Kampusu'muzda 'Tarım ve Teknoloji Üniversitesi' kurulması için hazırlanan teklifin üst makamlara sunulmasını oybirliği kararlaştırmış bulunuyor. Malatya'mızda kurulacak Tarım ve Teknoloji Üniversitesi, ülkemizin ihtiyacı olan tohum üretiminde de önemli katkılar sağlayacak ve bu alanda önemli bir boşluğu dolduracaktır" değerlendirmesini yaptı.

YENİ ÜNİVERSİTE ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURACAK

Tarım ve Teknoloji Üniversitesi'nin Türkiye'deki biyo-çeşitliliğin korunması, tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğaltılarak ülke ekonomisine katkıya dönüştürülmesi konusunda önemli çalışmalar yapacağını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Kurulacak üniversite, altyapısı ve burada yapılacak çalışmalar ile nitelikli, işlevsel gıda üretimi tekniklerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Kurulacak üniversitede yapılacak olan çalışmalarda, zengin bitkisel gen kaynakları kullanılarak ve modern moleküler teknolojilerden yararlanılarak stratejik ürünlerde hedef genler açısından iyileştirilmiş nitelikli tohumlar geliştirilecek; hastalık ve zararlılardan arındırılmış bitki materyallerinin üretimleri gerçekleştirilecektir. Teklif ettiğimiz Tarım ve Teknoloji Üniversitesi, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri alanında ülkemizde mevcut bulunan açığı gidermek üzere nitelikli ve donanımlı, bilim ve teknoloji üretebilen, yenilikçi elemanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu üniversite, vereceği lisans eğitimiyle sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılarken lisansüstü eğitimle de bilim adamları yetiştirecek, sektörü daha ileriye taşımak için gerekli bilimsel ve teknolojik üretimi gerçekleştirecektir. Malatya'da Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulması sürecinde bize düşen sorumluluk neyse, İnönü Üniversitesi olarak onu yerine getirmeye hazırız. Sizler de takdir edersiniz ki, bir üniversitenin kurulması bir süreç işidir. Herkes bu sürece bir biçimde katılmalı ve mutlaka katkıda bulunmalıdır. YÖK'ün, Hükümetimizin ve TBMM'nin, Malatya'da Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulması teklifimize sıcak bakacağına inanıyorum. Malatya Valiliği ile Malatya Milletvekilleri başta olmak üzere, Malatya Belediyesini, sanayici ve işadamlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, yerel ve ulusal basınımızı, kısacası bütün Malatya'yı bu sürece katılmaya ve katkı sunmaya davet ediyorum. Çünkü bu iş, hepimizin ortak işidir."

SİVİL HAVACILIK MYO KURULACAK

Rektör Çelik, Battalgazi'deki atış alanında Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulması ile ilgili olarak da karar aldıklarını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Kale Meslek Yüksekokulu'muzun adını, Kale Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu olarak değiştirdiklerini ve turizm konusunda eğitim verileceğini anlatarak, Hekimhan Meslek Yüksekokulu'nun madencilik programları konusunda, Battalgazi Meslek Yüksekokulu'nun tarım ve tarım teknoloji ile ilgili konuda eğitim vereceğini söyledi.

Prof. Dr. Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Meslek yüksekokullarımızı yeniden yapılandırırken, aynı programın iki ayrı okulda açılmasına müsaade etmeyeceğimiz gibi, okulun konseptine uymayan programları da hangi okulun konseptine uyuyorsa oraya taşıyacağız."

RECAİ KUTAN'A FAHRİ DOKTORA VERİLECEK

Recai Kutan'a fahri doktora verileceğini de açıklayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "İnönü Üniversitesi Senatosu, iki enstitümüzün Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü teklifleri doğrultusunda oybirliğiyle devlet ve siyaset adamı Sayın Recai Kutan'a fahri doktora belgesi verme kararı aldı. 2013-2014 akademik yıl açılış törenimizde, onur konuğumuz olarak davet edeceğimiz Sayın Recai Kutan'a Fahri Doktora Belgesi de takdim etmiş olacağız. Siyasette kullandığı dilin yumuşaklığı ve farklı kesimlerle diyalog kurmaktaki rahatlığı, Sayın Recai Kutan'ı kendine has bir tarz-ı siyasetin sahibi yapmıştır. Üniversitemiz Senatosu, hem bir mühendis hem bir bürokrat hem de bir siyaset adamı olarak Türkiye'ye yapmış olduğu değerli katkıları nedeniyle Sayın Recai Kutan'a "Fahri Doktora Belgesi" verilmesini kararlaştırdı" açıklamasını yaptı.

İnönü üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Malatya Belediyesi, kendi belediye sınırları dâhilinde yer alan İnönü Üniversitesi ve çevresinin insan ulaşımını daha hızlı ve daha kaliteli gerçekleştirmek üzere trambüs denilen sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Belediye, Üniversite Hattı Trambüs Araç Depo Alanı olarak kullanmak üzere, İnönü Üniversitesi'nden yer talep etti. Biz de Malatya-Elazığ karayolunun hemen alt tarafında ve stadyum inşaatının yanında bulunan 23.415 metrekarelik bir alanı, 5 yıllığına Malatya Belediyesine tahsis ediyoruz" bilgisini verdi.

Prof. Dr. Çelik, üniversitenin Malatya'nın en iyi içme suyu kaynağına sahip olmasına karşın yıllardan beri yaşamış olduğu içme suyu problemini çözümü için Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın söz verdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber